Werken aan brandveiligheid woning informatiegids

Werken aan brandveiligheid woning informatiegids

Vrijwel iedere week, ook in Nederland, vernemen we bij RTL nieuws of Hart van Nederland wel weer een tragisch geval van een brand in een particuliere woning. In sommige gevallen zelfs met fatale gevolgen. Ook in Nederland kan de brandveiligheid zeker een stuk beter. In dit artikel beschrijven we een aantal tips en adviezen die Nederlandse huishoudens vandaag nog kunnen toepassen om brandveiliger te gaan wonen.

Rookmelders

Waar rook is, is vuur. Iedereen kent dit gezegde wel. Enfin, het is essentieel om een rookmelder te hebben in het huis. Maar heb je ook de juiste? Controleer dit vandaag nog. We komen nog wel eens rookmelders tegen die gedateerd zijn. De gouden standaard op dit moment zijn rookmelders die voldoen aan NEN 2555. We zullen je niet vervelen met alle details van dit document. Maar praktisch houdt het in dat de rookmelder in kwestie bijv. een back-up energievoorziening kent. Daarbij maken dit soort rookmelders gebruik van het optische meetprincipe om te detecteren.

Brandblussers

De meeste mensen hebben wel een brandblusser in huis. Maar vaak laat het onderhoud te wensen over. Of is de brandblusser te oud. Een brandblusser kent een houdbaarheidsdatum van ongeveer 10 jaar. Heb je een brandblusser die ouder is, vervang deze dan op korte termijn. Verder, wil je de brandblusser van tijd tot tijd controleren. Eens per jaar het liefste. Op deze website lees je waar op te letten tijdens een controle. Een keuring of controle kun je zelf doen of overlaten aan een professional. Indien je het zelf doet, lees jezelf dan in, er is genoeg informatie te vinden op het internet. Een keuring is niet verplicht voor ons particulieren. Maar voor bedrijven wel, daar dienen ze om de 2 jaar een keuring te houden. Maar brandveiligheid experts bevelen jaarlijks aan, omwille van je eigen veiligheid en die van bezoekers.

Bewustzijn

Brengt me ook bij het punt kennis en bewustzijn. Wij zijn van mening dat veel branden voorkomen kunnen worden met de juiste training en kennis. Het valt dan ook aan te bevelen om, om de zoveel tijd een brandveiligheid cursus bij te wonen, of je kennis bij te spijkeren online, er is veel goede informatie te vinden online kosteloos. Word ook bewust van situaties met veel brandgevaar, zoals feest periodes waarbij er veel versieringen in huis hangen. In zo een geval wil je bijv. brandvertragend impregneren. Indien je je bewuster bent van de reële gevaren die er liggen, kun je ook gerichtere stappen nemen om brandveiligheid te verhogen.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top