In tegenstelling tot wat je zou denken, bestaat epoxy al lang. Het was in 1939 dat we voor het eerst hoorden over deze “superlijm”, gepatenteerd door een Zwitserse chemicus die al snel ontwikkelingen in de luchtvaart vond voor de verlijming van lichte legeringen.
Waarvoor dient epoxylijm
Epoxylijm laat een perfecte verlijming toe zonder de minste druk uit te oefenen met klemmen, wat uiteraard onmogelijk is met traditionele lijmen. Een eenvoudig contact tussen de componenten is voldoende. Epoxylijm heeft het mogelijk gemaakt om specifieke assemblagetechnieken te ontwikkelen. Alhoewel het ook kan worden gebruikt om watertanks af te dichten, is epoxy zelden geschikt voor brandstoftanks vanwege de alcoholische oplosmiddelen in de brandstof, die de hars op de lange termijn afbreken.
Het is waterdicht en hecht aan de meeste materialen
Epoxy is 100% waterdicht. Het heeft ook de eigenschap om zich aan de meeste grondstoffen te hechten, sommige zelfs onder water. Epoxy kan worden aangevuld met plantaardige of minerale vulstoffen die de fysische eigenschappen kunnen wijzigen om het verenigbaar te maken met vele andere toepassingen. De gebruiksmogelijkheden ervan zijn bijna eindeloos.
Hoe gebruik je het
Het verschilt weinig van conventionele lijmen en harsen. Het is natuurlijk nodig om de menging, de temperatuur, de hygrometrie en de opslagcondities te respecteren. De uitharder/hars verhouding varieert van de ene epoxy tot de andere, maar het blijft streng en mag niet meer dan een paar procent fout zijn. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij polyester heeft het absoluut geen zin om het aandeel verharder te verhogen om de uitharding te versnellen, integendeel. De hars moet niet worden verdund om de viscositeit te veranderen. Fabrikanten bieden in hun catalogi verschillende soorten verharders aan, van extra langzaam (enkele uren) tot snel (enkele minuten) en harsen met een verschillende viscositeit afhankelijk van het gebruik (verlijmen, lamineren, coaten…) van de materialen (metalen, hout, laminaat…) en de technieken (manueel, injecteren, infuus, gieten…).
Voor het verlijmen en coaten heeft epoxy het voordeel dat het een constante mechanische weerstand heeft, ongeacht de dikte. Dit verklaart waarom onderdelen die niet goed in elkaar passen, toch in elkaar kunnen worden gezet zonder hun kracht in gevaar te brengen.