Wij hopen natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar als er toch brand ontstaat onthoud dan de volgende regels:
1) 112, daar red je levens mee
Wanneer er brand in een gebouw is ontstaan, is het van belang dat je iedereen die aanwezig is waarschuwt. Blijf kalm en breng jezelf in veiligheid. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk veilig buiten komt. Bel, wanneer je veilig buiten bent, direct 1-1-2.
2) Niet hollen, maar rollen
Staat je kleding in brand? Ga vooral niet rennen. Wanneer je gaat rennen met brandende kleding, breidt het vuur zich sneller uit en dat willen we natuurlijk niet. Wat je wel moet doen? Wanneer je kleding in brand staat, kun je het beste één van de volgende dingen doen:
– Blussen met water
– Blussen door op de grond te gaan liggen en te rollen over de grond
– Blussen met een speciale blusdeken (indien aanwezig)
3) Eerst water, de rest komt later
Wat te doen bij brandwonden? Bij elke verbranding kan koelen onder zacht stromend, lauw kraanwater de pijn verminderen en de wond reinigen. Wanneer er geen kraan of douche in de buurt is, kun je gebruikmaken van een natte doek of zelfs slootwater. Al het water is beter dan niet koelen. Brandwonden kunnen trouwens erger zijn dan ze lijken. Bel daarom altijd een dokter wanneer je twijfelt.
Voorkomen is beter dan genezen
Een brand kan een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn met ernstige gevolgen. Zo kunnen slachtoffers te maken krijgen met emotionele en financiële schade. Wil je de brandveiligheid van jouw pand verhogen? Brandmanchetten, brandwerend ventilatierooster en brandkleppen, het is een kleine greep uit het uitgebreide aanbod rookwerende en brandwerende producten. Kijk voor meer informatie op www.fssinternational.nl.
Wat doet de BHV’er precies?
Verder raden wij het aan een aantal mensen binnen je organisatie de cursus BHV te laten volgen. Als zich een calamiteit in de organisatie voordoet, weet een BHV’er juist en adequaat te handelen. Dus ook bij brand.