Onderhoud gehuurd monumentaal pand: dat is verplicht!

Stel: je woont in een studentenkamer in Zwolle. Het is een mooi pand, niet het standaard studentenhuis zoals je je dit wellicht inbeeldt. De woning dateert van 1905, een tijd waarin de jugendstil – of art nouveau – bloeiende was. Uit deze stijl is het pand dan ook opgetrokken. Sierlijke bogen, fraaie erkers en opvallende bloemmotieven. Met recht een prachtig pand. Het staat dan ook op de lijst met rijksmonumenten.

Huurprijs op basis van punten

Vanzelfsprekend mag het wat extra’s kosten om in een dergelijk pand een kamer te huren. De maximale huurprijzen worden berekend op basis van een puntensysteem. Dit gaat aan de hand van factoren als de oppervlakte van de kamer en het gehele pand, de manier waarop het pand verwarmd wordt en het al dan niet hoeven delen van zaken als de keuken, de wc en het toilet.

Ook zijn er extra punten te ‘verdienen’ voor een woning, onder meer wanneer er sprake is van een rijksmonument. Hierdoor krijgt de woning 50 ‘bonuspunten’, hetgeen inhoudt dat de maximale huurprijs met ruim €104 verhoogd mag worden. Vanzelfsprekend maakt de huisbaas hier met graagte gebruik van.

Onderhoudsplicht volgens Erfgoedwet

Vind je dit erg? Waarschijnlijk niet, je krijgt er immers fraaie woonruimte voor terug. Tenminste, daar mag je van uitgaan. Je hoopt natuurlijk wél dat de woning goed onderhouden wordt. Voor een monumentaal pand waar de verf van de kozijnen bladdert heb je het geld niet over. Sterker nog: de eigenaar heeft een onderhoudsplicht, zoals dit staat in artikel 9.1.1., lid a van de Erfgoedwet.

Voldoet de huisbaas niet aan deze plicht, dan vervalt één van de drie criteria op basis waarvan het pand als rijksmonument bestempeld mag worden. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is hiervan namelijk sprake a) “vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl”, b) “als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen” en c) “de gaafheid van het exterieur”. De geldigheid van het laatste criterium mag hier ernstig in twijfel getrokken worden. Je kunt je afvragen in hoeverre het ooit zo mooie pand waarin je woont dus nog wel als monumentaal aangemerkt mag worden. Dat zou je flink kunnen schelen in de portemonnee!

Ben je zelf huurder van een monumentaal pand en heb je je twijfels bij de mate van onderhoud die verricht wordt? Laat dan bijvoorbeeld eens een gratis verfinspectie uitvoeren door een schilder in Kampen. Zo weet je precies welke onderdelen van je huis wel een likje verf kunnen gebruiken!

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top