Een hovenier inschakelen?

Een hovenier kan veel betekenen voor uw tuin. In de volksmond wordt een hovenier ook wel tuinman genoemd. Een hovenier houdt zich bezig met tuinen en andere groenobjecten. Voor dit beroep bestaan er verschillende opleidingen. Zo zijn er opleidingen van 1 jaar, maar ook opleidingen van 4 jaar. De gespecialiseerde opleidingen voor hoveniers vind je op hogescholen. In deze blog lees je meer over de opleidingen van een hovenier, de werkzaamheden van een hovenier en hoveniersbedrijven in Nederland.

Verschil tussen MBO en HBO opleiding hovenier

De opleiding Hovenier en Groenvoorziening (MBO) gaat in op het aanleggen van groen. De volgende onderwerpen zijn belangrijk tijdens de opleiding: inrichten van ruimte, gebruik van apparaten en machines en onderhoud. Verder is er bij zo’n opleiding ook aandacht voor het communiceren met anderen. Denk hierbij aan de communicatie met je eigen collega’s of klanten. Daarnaast wordt er ook ingegaan op het werven van nieuwe klanten, financiën en aansturing.

HBO Tuin- en Landschapsinrichting
Op HBO niveau komen de drie onderdelen: aanleggen, beheren en onderhouden ook aan bod. Het verschil met een MBO opleiding is dat je je als hovenier kan onderscheiden van anderen door een specialisatierichting te kiezen. Daarnaast krijg je ook les in het ontwerpen en het uitwerken van plannen voor een tuin. Ook de onderwerpen ecologie en landschapsbouw komen aan bod tijdens een HBO opleiding Tuin- en Landschapsinrichting.

Werkzaamheden hovenier

De werkzaamheden van een hovenier kennen veel variatie. Zo kan een tuinman ingezet worden voor het maaien van gras, snoeien, bemesten en noem maar op. Daarnaast kunnen ook de volgende werkzaamheden uitgevoerd worden:
– Ontwerpen van een tuin;
– Plaatsen van schuttingen;
– Graafwerkzaamheden;
– Onderhoud tuin.
Naast deze werkzaamheden bestaan er nog veel meer werkzaamheden voor een hovenier. Wat hoveniers allemaal gemeen hebben, is dat ze kennis moeten hebben van planten en bomen. Zo kan de tuin op de juiste manier worden onderhouden.

Hoveniersbedrijven, welke moet je kiezen?

Er zijn veel hoveniersbedrijven in Nederland die soortgelijke diensten aanbieden, zoals tuinonderhoud, tuinontwerp en tuinaanleg. Daarom is het ook lastig om de juiste keuze te maken, want welke hovenier moet je nou inschakelen voor je eigen tuin? Wil je een hovenier inschakelen, maar heb je nog geen idee welk hoveniersbedrijf? Bekijk dan eens de website van Schraven Hoveniers. U kunt hier onder andere een hovenier Arnhem inschakelen. Het bedrijf is actief in veel verschillende regio’s. Interesse? Bekijk dan zeker eens hun website!

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top