Woning kopen of huren? Dit zijn de afwegingen!

Woning kopen of huren? Dit zijn de afwegingen!

Kopen of huren: het is de vraag die iedere woningzoeker bezighoudt. Want wanneer doe je er nu verstandig aan een hypotheek af te sluiten en wanneer kun je beter nog even wachten? De algehele tendens is vaak dat huren gelijkstaat aan geld weggooien. Maar in hoeverre is dit nu het geval? Zijn er situaties te bedenken waarin het beter is om te huren dan om te kopen?

Niet altijd een keuze

Laten we eerst ingaan op de situaties waarin het überhaupt niet mogelijk is om te kopen, want die bestaan natuurlijk ook. Het kan voorkomen dat je graag een hypotheek wilt afsluiten, maar dit eenvoudigweg onmogelijk is. Wanneer je bijvoorbeeld met schulden kampt, zal het een hels karwei worden om een bank te vinden die je een lening wil verstrekken. Bedenk hierbij dat het hebben bijvoorbeeld een leaseauto ook als schuld wordt gezien. Dit kan het maximale bedrag dat je kan lenen behoorlijk drukken.

Ook wanneer je chronisch of ernstig ziek bent kan dit het kopen van een woning in de weg zitten. Je hoeft dit weliswaar niet door te geven aan de hypotheekverstrekker, maar het kan wel zijn dat de betreffende bank haar klanten verplicht een overlijdensrisicoverzekering laat afsluiten. Aan de verzekeraar dien je dan je gezondheidsklachten wél kenbaar te maken. Overigens is het afsluiten van deze verzekering in veel gevallen sowieso aan te bevelen, ook wanneer de bank dit niet verplicht stelt.

Wel mogelijk, maar ook verstandig?

In andere gevallen kan het wel mogelijk zijn om een huis te kopen, maar is het maar de vraag of je er verstandig aan doet. Het permanente karakter van wonen in een koopwoning speelt hierbij een grote rol. Wanneer het onzeker is of je er de komende jaren blijft wonen, is het niet altijd de beste keuze om te kopen. De extra kosten die je hierbij maakt – denk aan notariskosten, bemiddelingskosten, kosten voor de hypotheek, renovatiewerkzaamheden – zijn het dan vaak niet waard.

Het is de reden dat stellen die voor het eerst gaan samenwonen er bijvoorbeeld eerst voor kiezen om een tijdje wat te huren. Wanneer de relatie standvastig genoeg blijkt, wordt de stap naar een koopwoning gemaakt. Ook wanneer je een carrière voor je ziet in een ander deel van het land, of wellicht zelfs in het buitenland, kan het ook een betere optie zijn om voorlopig een woning te huren.

Waarom dan wel kopen?

Als al het bovenstaande geen belemmering vormt, is het vrijwel altijd het slimst om een woning te kopen in plaats van huren. Je hebt dan meer keuze, bent de komende jaren verzekerd van dezelfde vaste maandlasten en je kunt je woning inrichten en verbouwen zoals je dit zelf wilt. Daarnaast wordt de woning natuurlijk je bezit en verdwijnt het geld niet in de zo gevreesde bodemloze put, zoals huren vaak wordt neergezet. Bij een krappe huizenmarkt wordt je woning bovendien meer waard en kun je deze in de toekomst wellicht met winst verkopen.

Meer weten over wonen en de voor- en nadelen van kopen? Neem dan eens contact op met een makelaar in Nijmegen!

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top