Wat komt er allemaal kijken bij paardrijden?

Wat komt er allemaal kijken bij paardrijden?

Een paard is een sierlijk dier dat uitermate geschikt is als vervoersmiddel. Dat is door de hele geschiedenis al wel gebleken. Met paarden ging men jagen, ten strijde en reed men stad en land. We dompelen je voor even onder in de paardenwereld van nu.

 

Paardrijden van kleins af aan

De beste paardrijders zijn al op jonge leeftijd begonnen. In koninklijke en adellijke families wordt dit vaak met de paplepel ingegoten. Als klein kind begin je met het rijden op een klein paard. Het mooiste is als je samen groot wordt. Je krijgt dan een speciale band met het paard. Het beste is om les te nemen bij een gekwalificeerd instructeur die aangesloten is bij een manege of vereniging. Voor je eerste rijles heb je een paardrijbroek, een veiligheidscap en schoenen/rijlaarzen nodig. Zadel nodig? Bezoek dan de website van Equipe Zadels.

 

Verschillende sportvormen

Je hebt diverse soorten paardensporten. Zo heb je dressuur, springen, eventing, mennen, endurance, voltige, trec, reining, horseball en aangespannen sport. Op een paar van deze mooie paardensporten wil ik kort even op ingaan. Dressuur is de gymnastische basis van de paardensport. Het paard maakt gymnastische bewegingen en is hierin strikt gehoorzaam aan de ruiter. Een endurance wedstrijd kan je vergelijken met een hardloopwedstrijd bij mensen. Je moet een bepaalde afstand zo snel mogelijk afleggen.

 

Juiste voeding voor je paard

Paardenvoer is op te delen in ruwvoer, krachtvoer, aanvullingen en extraatjes. Daarnaast heeft een paard voldoende water nodig. Hoeveel precies? Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden, de inspanning en de voersoort. Grofweg is ruwvoer voor 60% het hoofdbestanddeel van het paardenmenu. Afhankelijk van de staat van het paard wordt het rantsoen bepaald. Krachtvoer is zeker nodig wanneer paarden sporten of werken. Goede voorbeelden van krachtvoer zijn: granen, brok en muesli. Het is belangrijk dat een paard alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is de volgorde van voeren ook van belang. Zo is het beter om ‘s morgens eerst ruwvoer te geven en wat later op de dag krachtvoer.

 

Wil jij een paard kopen?

Wanneer je een paard wil gaan kopen dan is het handig om te weten met welke kosten je rekening moet houden. In een paard gaat namelijk nogal wat tijd en geld zitten. Maar, dat is het allemaal waard natuurlijk! Veel voorkomende kostenposten zijn: stalling, voer, harnachement, poetsspullen, dekens, hoefsmid, ontwormen, vaccinatie, verzekering, dierenarts en lesgeld. Veel van deze kosten zijn terugkerend. Een paard gaat je veel tijd kosten. Zo ben je gemiddeld 12 uur per week bezig met reizen, voeren, mesten, mennen en rijden.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top