Veiligheid met VCA, wat houdt het in?

Veiligheid met VCA, wat houdt het in?

VCA voluit Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers is een certificering welke voornamelijk in de bouwsector, logistiek en industrie steeds meer in gebruik is. De verwachting is dat een medewerker door de certificering op de hoogte is van kennis welke de veiligheid tijdens het werken vergroten en welke ook zorgt voor een mindere belasting van het milieu maar ook van de werknemer zelf. De werkgever welke VCA gecertificeerd is dient een checklist bij te houden over gevaarlijke situaties en ongevallen en deze te melden aan de af gever van de certificering.

VCA cursus

Ter bevordering van het halen van een VCA-certificaat zijn er meerdere verschillende cursussen. Het VCA-diploma is ook op meerdere locaties te behalen dit komt vooral omdat de VCA certificering en het diploma niet via de staat maar via het commerciele circuit afgenomen en behaald worden. Er zijn dus meerdere aanbieders die elk een eigen diploma uitreiken. Vaak doet men vooraf aan de examinering een cursus welke vaak bestaat uit lessen op de computer in combinatie met een studieboek of klassikale lessen welke veelal binnen een dag het certificaat opleveren. In de cursus gaat men in op de veiligheid op de werkvloer (gebruik van persoonlijke beveiligingsmiddelen, vloer schoonhouden zodat je minder snel valt en dergelijke) en op het milieu (geen chemische stoffen in de normale vuilnisbak gooien) maar ook op de gezondheid (niet meer dan 20kg tillen).

VCA Examen

Over het algemeen krijgt men klassikaal een examen. Het VCA examen bestaat uit een aantal vragen welke gerelateerd zijn aan de algemene veiligheid op de werkvloer, de gezondheid en het milieu. Meestal bestaat het examen uit 45 tot 75 vragen en is er een uur of anderhalf uur de tijd het examen te maken. Het examen kan zowel schriftelijk als via een computer worden afgenomen. Ter voorbereiding verplichten veel werkgevers de cursus maar enkel het lezen van een tekstboek over VCA of het gebruiken van gezond verstand is eigenlijk al genoeg om het vaak tamelijk eenvoudige examen te behalen.

Waarom VCA gecertificeerd

VCA is ontstaan uit de vraag naar meer veiligheid op de werkvloer. Bedrijven gaan ervan uit dat als het personeel gecertificeerd is er minder ongelukken gebeuren en tevens kunnen bedrijven door het certificeren van het personeel naar de klant toe mooier naar voren komen. Statistisch is aangetoond dat het aantal ongevallen bij gecertificeerde bedrijven afneemt echter is dit ook het geval bij bedrijven welke niet gecertificeerd zijn. Het VCA diploma kan je in Nederland onder ander halen via Normec, DNVGL, NCOI, Blomopleidingen en arbocentrum.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top