Lifehacks met… melk!

Lifehacks met… melk!

Melk, we zijn er allemaal mee groot geworden. Dankzij de Hollandse koeien en de geavanceerde zuivelmachines van Lekkerkerker genieten we allen van kinds af aan van de heerlijkste zuivelproducten. Maar wist je dat melk niet alleen geschikt is voor consumptie? Nee, melk is op vele verschillende andere vlakken inzetbaar! Kende je de volgende trucs al?

Schoenpoets

Lederen schoenen kun je uitstekend onderhouden met melk. Doordat leer een natuurproduct is, kun je niet zomaar allerhande schoonmaakmiddelen gebruiken. Het zuur in melk is echter uitermate geschikt voor het behandelen van leer. Je giet eenvoudigweg wat melk in een kom en hebt verder een doek of sponsje nodig. Met roterende bewegingen verspreid je de melk over het leer. Zorg er na afloop wel voor dat er geen druppels melk achterblijven. Dit kan eventueel vlekken veroorzaken. Goed uitsmeren dus!

Make-up verwijderen

Gebruik van make-up als schoonheidsproduct dateert al van meer dan tweeduizend jaar geleden. De Egyptische koningin Cleopatra gebruikte het zuivelproduct om in te badderen. Hiervoor zou ze bij voorkeur volle melk gebruiken, vanwege het vetgehalte en de vele proteïnen. Dit hydrateert de huid waardoor het uitermate geschikt is om make-up te verwijderen.

Tegen inktvlekken

Last van een lekkende vulpen? Met doodgewone melk verwijder je de vlek uit je kleding of tafellaken. Kleding kun je het best een poosje laten weken in een kom of emmer met melk. In het geval van een tafelkleed of tapijt, dat niet in een kom past, kun je het bewerken met een brouwsel van melk en maizena. Nadat het opgedroogd is kun je het er vaak weer uitborstelen. Roomboter werkt vaak ook!

Na het zonnen

Heb je te lang in de zon gelegen en ben je verbrand? Melk verlicht dan de pijn en de jeuk. Dit komt door de hydraterende werking van melk. Verbrande huid is namelijk uitgedroogd en gaat schilferen. Melk gaat dit proces tegen, doordat de melk- en vetzuren als ware kalmerend werken. Het best kun je een doek onderdompelen in melk en deze enkele tientallen minuten op het verbrande oppervlak laten rusten als een soort drukverband.

Eten afblussen

Tot slot toch nog één voedselgerelateerde tip, omdat melk nu eenmaal vooral voor consumptie bedoeld is. Naast dat melk in veel recepten een basisingrediënt is, kun je het ook gebruiken om een mislukt gerecht toch nog te redden. Wanneer je gerecht veel te pittig is, werkt een scheut melk vaak uitstekend. Heb je bijvoorbeeld zelf pompoensoep willen maken, maar heb je bij nader inzien een veel te groot deel van de rode peper toegevoegd? Schenk wat melk door de soep en je zult zien dat de scherpte aanzienlijk afneemt!

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top