Eten we gezond genoeg?

Eten we gezond genoeg?

Gezonde voeding is geen rocket science en veel hiervan is al langer bekend. Toch doen we er met z’n allen de laatste jaren pas wat mee. Nadat ik ben ingegaan op gezonde voeding voor het individu ga ik in op gezonde voeding in de ziekenhuis keuken en in supermarkten. Hoe gaan zij om met voeding? Menig ziekenhuis keuken schotelt gezondere en versere voeding voor aan hun patiënten!

Calorie Inname man/vrouw

Een doorsnee man heeft 2500 calorieën nodig en een vrouw 2000. Dit is een richtlijn! Elke man of vrouw heeft een andere caloriebehoefte. Afhankelijk van je vetvrije massa en je activiteit op een dag heb je behoefte aan een bepaald aantal calorieën. Op het internet staat verschillende tools om je calorie inname te berekenen. Het kan zijn dat je aan wilt komen in spiermassa. Dan moet je zo’n 20% meer calorieën eten om aan te komen in spiermassa. Wil je afvallen? Volg geen crashdieet! Ga niet gelijk veel minder eten dan voorheen, maar bouw dit langzaam af.

Goede verdeling eiwitten/koolhydraten/vetten

Je weet nu hoeveel calorieën je tot je moet nemen om een bepaald doel te behalen. Het is vervolgens belangrijk dat je een goede verdeling hebt in hoogwaardige eiwitten, gezonde koolhydraten en gezonde vetten. Eet/drink dus niet te veel suiker en ongezonde vetten. Natuurlijk mag je af en toe een beetje ‘cheaten’. Een ‘normale’ verdeling van is 30% eiwitten, 40%koolhydraten en 30%vetten. Afhankelijk van je doel kun je dit aanpassen.

Voorbeelden van gezonde voeding

Eiwitten zijn belangrijk voor je spieren, het is een bouwstof. Eitwitten met weinig vet haal je bijvoorbeeld uit: Mager vlees/vis, kwark, kip en kalkoen. Gezonde koolhydraten zijn: fruit, spinazie, spruiten, volkoren brood, zoete aardappel en zilvervliesrijst. Enkele voorbeelden van gezonde vetten zijn: vette vis, avocado, olijven, noten, pindakaas en verschillende groenten.

Hoe speelt de samenleving hier op in?

Tegenwoordig schotelen ziekenhuizen gezondere maaltijden voor, vaak ook veel verser dan voorheen. In veel ziekenhuizen, kunnen patiënten kiezen uit variërende maaltijden. Supermarkten hebben nog wel het een en ander te winnen. Ze geven het winkelend publiek geen goede productinformatie. Ook zijn gezondere producten vaak duurder dan ongezonde producten. Als we willen dat mensen gezonder gaan eten zullen de prijzen in de supermarkt voor gezonde producten verlaagd moeten worden.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top