Elektrotechniek gestudeerd: wat nu?

Elektrotechniek gestudeerd: wat nu?

Na vier jaar zwoegen is het je dan eindelijk gelukt: je hebt de hbo-opleiding Elektrotechniek met succes afgerond. Maar dan? Je wilt graag aan het werk, maar waar moet je beginnen? Elektrotechniek is immers ontzettend breed, waardoor het goed voorstelbaar is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je hier wat inspiratie: X beroepen die je als afgestudeerd elektrotechnicus kunt beoefenen!

Paneelbouwer

Werken in de panelenbouw houdt in dat je je bezighoudt met industriële automatisering. Je zorgt ervoor dat machines kunnen functioneren, door het aansluiten van panelen en kasten. Dit doe je op basis van tekeningen en schema’s die je aangereikt worden of die je zelf hebt opgesteld.

Koeltechnicus

Voor de levensmiddelenindustrie zijn koelsystemen van levensbelang. Als koeltechnicus ben je actief binnen een bedrijf die dergelijke installaties bouwt en ze bij klanten inbouwt. De taak van de koeltechnicus is om de koelinstallaties te ontwerpen én te bouwen. Een veelzijdige baan dus! Klantcontact hoort ook tot je bezigheden, aangezien ieder koelsysteem precies afgestemd moet worden op de behoefte van de klant.

Tekenaar elektrotechnische installaties

Als tekenaar of ontwerper van elektrotechnische installaties ben je tevens de bedenker van maatwerkinstallaties voor diverse opdrachtgevers. Je bespreekt de wensen van de klant en denkt actief mee bij de realisatie van deze kostbare projecten. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor de berekeningen en het kiezen van de materialen. Op basis hiervan kunnen de bouwers aan de slag.

Projectleider elektrotechniek

De projectleider van een elektrotechnisch project is als het ware de helikopter die boven de werkzaamheden zweeft. Je houdt alle processen in de gaten en zorgt dat iedereen continu voorzien is van de juiste materialen en gegevens om mee aan de slag te gaan. Het contact met de opdrachtgever verloopt via jou. Dat houdt in dat je dus voortdurend op de hoogte moet zijn van de vorderingen en eventuele problemen.

Software engineer

Wanneer je besluit de kant van software engineer op te gaan, houd je je voornamelijk bezig met het ontwikkelen, bouwen, onderhouden en natuurlijk het testen van computersoftware. Wat voor programma’s dit zijn hangt volledig af van de behoefte van de opdrachtgever. Je kunt software engineer binnen een bedrijf worden, maar vaak zul je werken voor een bureau dat in te huren is. Dat maakt het een veelzijdige baan, omdat je telkens voor nieuwe uitdagingen komt te staan.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top