Een vijver in de tuin: welke soorten zijn er?

Ben je graag buiten en wil je het liefst nóg meer genieten van jouw tuin? Denk dan eens aan het aanleggen van een vijver. Vijvers zijn terug van weggeweest en dienen tegenwoordig als de eyecatcher en de sfeermaker van de tuin. Ben je benieuwd geworden naar de opties? In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten vijvers waar je uit kunt kiezen.

Verdiep je in vijvers

Voordat we meer vertellen over de verschillende soorten vijvers, is het goed om te vertellen dat elke vijver specifieke eigenschappen en karakteristieken heeft. Ook de aanleg, de vormgeving, het budget, het onderhoud en de kosten zijn voor elke vijver verschillend. Verdiep je daarom voldoende in welke vijver het meest geschikt is voor jouw tuin, voordat deze wordt aangelegd. De locatie, het formaat van de vijver en het gewenste model zijn hierbij de belangrijkste zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Soort 1: een natuurlijke of plantenvijver

Bij een natuurlijke vijver, ook wel bekend als een plantenvijver, staan planten centraal. Bij de aanleg wordt er, door verschillende dieptes te creëren, rekening gehouden met de hoogte van de diverse waterplanten. Het onderhouden van een plantenvijver vraagt niet veel tijd: je hoeft namelijk alleen de planten te onderhouden en af en toe de waterkwaliteit te controleren.

Soort 2: een koivijver

Ben je gek op vissen en op zoek naar een nieuwe hobby? Dan is het laten aanleggen van een koivijver een goede optie. Koi zijn prachtige vissen om te houden. Ze hebben een speciaal ingerichte en aangelegde vijver nodig met een technisch hoogwaardige filterinstallatie. De vijver is eventueel te combineren met een moerasplantgedeelte. Ook kun je kiezen voor andere technische voorzieningen zoals een UV-lamp of vijververwarming. Goed om te weten: een koivijver dient voortdurend te worden onderhouden en zowel de onderhoudskosten als de aanleg zijn duurder dan bij normale tuinvijvers.

Soort 3: een gemengde vijver

Een gemengde vijver wordt op dezelfde manier aangelegd en ingericht als een natuurlijke vijver. Het grote verschil is dat de waterplanten gecombineerd kunnen worden met vissen. Voorbeelden van geschikte vissen zijn goudwindes en sarasa’s. De onderhoudskosten zijn, gezien de maatregelen die getroffen moeten worden voor de verzorging van zowel de planten als de vissen, gemiddeld te noemen.

Soort 4: een zwemvijver
Tot slot kun je ook kiezen voor een zwemvijver. Een zwemvijver biedt verschillende mogelijkheden om een gezond (zonder chloor of andere chemicaliën) ‘zwembad’ te realiseren in de tuin. De zwemvijver kan eventueel verdeeld worden in twee delen: één deel waarin gezwommen kan worden en één deel met waterplanten. Door het grotere formaat liggen de kosten van het aanleggen van een zwemvijver over het algemeen hoger. Het onderhoud beperkt zich daarentegen tot het schoonmaken van het zwemgedeelte en het onderhouden van de planten, waardoor de onderhoudskosten relatief laag zijn.

Welke vijver zou jij kiezen voor in de tuin?

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top