De voorvechters van dierenrechten in Nederland

De voorvechters van dierenrechten in Nederland

Een groep jongeren die een egel als voetbal gebruiken, een vis in een glas bier die opgedronken wordt bij wijze van ontgroening binnen een studentenvereniging, een in de brand gestoken cavia: het kwam de afgelopen weken allemaal in het nieuws. Je zou haast gaan denken dat dieren in Nederland al gauw aangeschoten wild zijn. Paradoxaal genoeg lijken dieren juist steeds meer ‘rechten’ te krijgen. Er bestaan zelfs advocaten die specifiek gespecialiseerd zijn in dierenrecht, zoals Iaira Boissevain van BvdV Advocaten. Maar wat zijn nu precies dierenrechten? En wie komen ervoor op?

Hebben dieren echt rechten?

Nee, dieren hebben geen rechten zoals deze aan de mens voorbehouden zijn. Dieren hebben immers ook geen geweten en het ontbeert ze aan de vereiste geestelijke vermogens om als rechtspersoon te fungeren. Dat wil echter niet zeggen dat dieren geen gevoel hebben en ondergeschikt zijn aan de grillen van de mens. Dieren hebben wel een intrinsieke waarde, die maakt dat ze op een beschaafde wijze behandeld dienen te worden.

Wie komen er op voor de rechten van het dier?

In Nederland zijn er diverse groeperingen die op diverse manieren opkomen voor dierenrechten. We zetten er een aantal op een rijtje:

De politiek

Binnen de Nederlandse politiek is er de laatste jaren de nodige aandacht voor het lot van dieren binnen onze samenleving. Zoals bekend is er de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme, die ooit ontstond als one-issuepartij. Deze partij zet zich in voor een dier- en milieuvriendelijkere samenleving, maar heeft inmiddels ook al jaren standpunten op andere beleidsgebieden.

Niet alleen de PvdD heeft dierenrechten hoog in het vaandel staan. Zo is PVV-kamerlid Dion Graus er verantwoordelijk voor dat er een landelijk alarmnummer voor dierenleed bestaat en was hij ook de grondlegger van de dierenpolitie. Een andere bekende dierenrechtenactiviste uit de Nederlandse politiek is de huidige burgemeester van Amsterdam en voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema. Zij stelde in 2005 voor de rechten van dieren vast te leggen in de Grondwet.

Veganisten

Gaat het over dierenrechten, dan gaat het al gauw over vleesconsumptie en de (on)zin hiervan. Steeds meer Nederlanders eten uit principe geen vlees en sommigen gaan nog een stapje verder en worden veganist. Zij nuttigen geheel geen dierlijke producten. Exacte cijfers over het aantal veganisten zijn er niet. Maar een schatting van het Sociaal en Cultureel Planbureau komen uit op zo’n 110 duizend in 2018. Dat zijn er ruim zes keer zoveel als tien jaar geleden. Een teken dat het moreel besef onder de bevolking lijkt toe te nemen.

Dierenrechtenorganisaties

Tot slot zijn er diverse organisaties die zich bezighouden met het lot van dieren. Iedereen kent waarschijnlijk wel de reclamespotjes van Stichting Wakker Dier, waarin regelmatig de plofkippen en andere vleesproducten van supermarkten aan de kaak worden gesteld. Ook bekend is de Nederlands-Belgische organisatie Animal Rights, die ontstond als actiegroep tegen dierproeven. En een derde voorbeeld is Bont voor Dieren, de stichting die onder meer ieder jaar de oneervolle prijs Dom Bontje uitreikt aan een BN’er die openlijk bont heeft gedragen. Wist je overigens dat zowel koningin Máxima als prinses Beatrix deze prijs liefst tweemaal ‘wonnen’?

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top