Verkeersboete in het buitenland: wel of niet betalen?

Verkeersboete in het buitenland: wel of niet betalen?

Er was een tijd dat we onze rechtervoet in het buitenland de vrije loop konden laten. Snelheidslimieten golden niet meer wanneer we eenmaal de Duitse of Belgische grens gepasseerd waren. Werd je geflitst, dan negeerde je immers gewoon de boete die enkele weken of maanden later bij je op de deurmat zou ploffen. Daarmee was de kous dan af. Je moest er alleen ‘even’ rekening mee houden dat je de jaren die daarop zouden volgen het best niet door het betreffende land kon rijden. Maar ach, hoe groot was de kans nou dat je dan gepakt zou worden?

Tegenwoordig gaat die vlieger niet meer op. Wanneer je in het buitenland digitaal op de bon geslingerd wordt, dan zit er nog maar één ding op: betalen. En het liefst zo snel mogelijk, want er volgen al gauw aanmaningen, waardoor het boetebedrag alleen maar verder oploopt. Blijf je deze negeren, dan draagt het buitenlandse incassobureau de zaak over aan het Nederlandse Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wanneer je de welbekende envelop met paarse rand op de mat ziet liggen weet je dat het menens is.

Uitwisseling van kentekengegevens binnen de EU

Er is dus geen ontkomen meer aan. De landen die deel uitmaken van de Europese Unie hebben namelijk een onderling verdrag, waarin geregeld is dat boetes kunnen worden overgedragen. Dit maakt het in eerste instantie al mogelijk om jouw adres te achterhalen. Hiervoor doen buitenlandse nationale incassobureaus namelijk een beroep op het Nederlandse kentekenregister. Wanneer je vervolgens geen gehoor geeft aan een beschikking en ook de bezwaartermijn overschreden is, wordt het CJIB ingeschakeld.

Buitenlandse boete herkennen

Vooral tijdens vakantieperiodes ontvangen vele Nederlanders ‘boetes’ waarvan aan de echtheid getwijfeld kan worden. Criminelen spelen handig in op het vakantieseizoen door willekeurig namaakboetes te versturen. De kans dat de ontvanger toevallig écht op dat moment in Italië was, is best groot, waardoor dit een lucratieve business lijkt. Gelukkig zijn er meerdere kenmerken aan de hand waarvan je een nepboete kunt herkennen.

Ontvangen per mail

Wanneer je een boete ontvangt per email moeten alle alarmbellen al gaan rinkelen. Verkeersboetes – zowel uit Nederland als uit het buitenland – ontvang je namelijk altijd per post. De instanties kunnen immers je huisadres uit het kentekenregister halen, maar niet je emailadres. Een ‘boete’ per mail kun je dan ook negeren. Vaak zul je ook al uit het emailadres van de afzender afleiden dat het niet pluis is.

Een tekst vol algemeenheden

Verder zal een nepbekeuring uitblinken in algemeenheden. Zo wordt je naam waarschijnlijk niet genoemd en geldt hetzelfde voor de exacte plek waar de zogenaamde overtreding zou hebben plaatsgevonden. Ook zal er waarschijnlijk slechts melding worden gemaakt van ‘een verkeersovertreding’, maar blijkt niet wat je dan precies verkeerd hebt gedaan. Simpelweg omdat er van een overtreding geen sprake was en deze namaakboetes vaak in ‘bulkmails’ verstuurd worden. Het achterhalen van jouw persoonsgegevens is voor de oplichters die deze berichten opstellen niet te doen.

En verder…

Er zijn nog meerdere zaken waaraan je een boete kunt herkennen. Zo kun je het rekeningnummer verifiëren en moet de boete melding maken van de mogelijkheden om in beroep te gaan. Twijfel je nog steeds? Dan kun je wellicht eens navraag doen bij iemand die er verstand van heeft. Ga bijvoorbeeld even langs het politiebureau, bel met het CJIB of neem contact op met een incassobureau zoals Straetus.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top