4 tips om je interieur op goedkope wijze op te frissen

4 tips om je interieur op goedkope wijze op te frissen

Eens in de zoveel tijd moet het gebeuren. Je bekijkt je woonkamer en denkt: dit moet anders. Of het nu lentekriebels zijn of een een sterk verlangen naar warmte in de winter, je interieur heeft zo af en toe een opfrisbeurt nodig.

Een enkeling beschikt over de luxe om na een paar jaar weer splinternieuwe bank te kopen en ook de tafel en het tv-meubel meteen maar te vervangen. Voor de meesten van ons geldt dit echter niet. Meubels worden immers duur betaald, zeker wanneer je voor kwaliteit gaat waar je de komende jaren mee vooruit kunt. Gelukkig zijn er genoeg ‘low budget’-ideeën om je woonkamer van een ware make-over te voorzien. Wat dacht je van de volgende tips?

Houten meubels een tweede leven geven

Recyclen is helemaal van deze tijd. Vintage is het nieuwe modern. Zo is het ook met meubels. Je kunt je huidige meubels een totaal nieuwe look toekennen, door ze eenvoudigweg een likje verf te geven. Sombere, ouderwetse houten meubels veranderen zo binnen een mum van tijd in moderne meubelstukken.

In principe kan iedereen een houten stoel, wandmeubel of kast op een nette manier verven. Het enige wat je moet doen is het hout goed schuren en een goede, dekkende verf uitkiezen. Het schuren kun je zelf met de hand doen, maar je kunt het natuurlijk ook uitbesteden. Een straalbedrijf bij Leiden bijvoorbeeld straalt je meubelstuk helemaal glad, zodat je aan de slag kunt met de kwast.

Less is more: haal meubels weg

Bij het herindelen of veranderen van ons interieur denken we al gauw aan het toevoegen van nieuwe of, zoals hierboven beschreven, vernieuwen van reeds aanwezige meubels. Maar in veel gevallen werkt juist het weghalen van meubels ook zeer verfrissend! Je creëert er namelijk een hoop ruimte mee, waardoor je de rest van het interieur bijvoorbeeld anders kunt indelen. Kijk daarom eens kritisch naar wat je allemaal in de woonkamer hebt staan en wat eventueel een ander, minder prominent plekje zou kunnen krijgen.

Ruimte creëren met spiegels

Als we het dan toch over ruimte creëren hebben: vaak is de illusie van ruimte wekken al voldoende. Spiegels kunnen je hierbij goed helpen. Kies voor een grote spiegel en hang deze aan een muur waar het daglicht opvalt. Hierdoor wordt de rest van de kamer beter verlicht en lijkt deze groter dan hij in werkelijkheid is.

Zelf meubels maken

Tot slot is het ook goed mogelijk om zelf je eigen meubels te maken. Toegegeven: je moet hiervoor een beetje handig zijn, maar een timmermansdiploma is heus niet nodig. Met pallets of steigerhout komt de doorsnee klusser een heel eind. Banken, tafels, bedden, tv-meubels met lades: je kunt het zo gek niet bedenken of het is te maken van pallets. Op het internet zijn talloze ideeën te vinden, met daarbij vaak nauwkeurige instructies. Gebruik het liefst wel europallets. Deze zijn het stevigst en hebben bovenal allemaal hetzelfde formaat. Er zit op deze pallets echter wel een vorm van statiegeld, waardoor ze wat lastiger te krijgen zijn dan de zogeheten wegwerppallets.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top