3 kenmerken van Posttraumatische Stressstoornis

3 kenmerken van Posttraumatische Stressstoornis

Muziek op de achtergrond. De geur van bloed in je neus. Harde knallen doen je oren suizen. Je weet dat het niet echt gebeurt. Niet nu. Maar het voelt zo echt! Badend in het zweet word je wakker. In jouw borstkas gaat het hart als een malle tekeer. Alsof je alles voor de eerste keer beleefd. Je weet het zeker: je hebt last van Postraumatisch Stressstoornis (PTSS). Maar wat zijn de symptomen? En wat kun je er aan doen?

Herbeleving

De herbelevingen zijn het duidelijkste signaal van PTSS. Het is alsof je een traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Een gewelddadige overval. Een verkrachting. Oorlog. Natuurrampen. Een plotselinge dood. Het maakt niet uit. Je ziet, hoort, proeft en voelt alles. Alsof het allemaal voor de eerste keer gebeurt. Je trilt en zweet. Krijgt hartkloppingen en weet niet zo goed hoe je moet ademhalen. Letterlijk verlamd door angst. En dat allemaal doordat je wordt getriggerd door een bepaald gevoel, een gedachte of een situatie.

Vermijding

Helaas komt zo’n herbeleving niet één keer terug. Het komt vaker bij je langs. Om jezelf tegen de heftige emoties te beschermen, vermijd je de situatie. Je gaat bepaalde gevoelens, gedachten en situaties uit de weg. Dit kun je doen door de traumatische gebeurtenis te ontkennen. Of je zoekt jouw vlucht in drank, drugs en werk. Je draait op automatische piloot. Je voelt niets meer. En niemand krijgt je aan het praten. Langzaam aan raak je in een sociaal isolement, waarbij ook jouw dierbaarste relaties niet gespaard worden.

Gedragsstoornissen

En het blijft niet alleen bij herbelevingen en het vermijden ervan. Je begint ook andere problemen te ervaren. Je bent altijd op je hoede. Je reageert schrikachtig en kan slecht tegen onverwachte situaties. Daarnaast heb je concentratieproblemen en ben je prikkelbaar. Woedeuitbarstingen zijn soms aan orde van de dag. Je begint je somber te voelen. Niets in het leven kan je nog bekoren. Je voelt je minderwaardig. Geeft jezelf de schuld van het trauma. En je bent moe. Doodmoed. Maar slapen… dat komt er niet van.

Hoe ga je ermee om?

Intense herbelevingen. Vermijdingsgedrag. Gedragsproblemen. Herken jij jouw ziektebeeld in deze symptomen? Dan is het verstandig om jouw huisarts binnenkort eens op te zoeken. Hij of zij kan je verwijzen naar een specialist om je te laten diagnosticeren. Is er inderdaad sprake van PTSS? Dan kun je ervoor kiezen om een complexe ptss behandeling te ondergaan. Aan de hand van psychologische handvatten en medicatie krijg jij zo jouw grip op het leven weer terug. Wees jouw verleden de baas!

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top