Een kleurenpalet kiezen

Een nieuw huis én interieur. Daar komt nogal wat bij kijken. De meubels moeten worden gekocht wellicht wil je een nieuwe vloer leggen en natuurlijk wil je de muren ook voorzien van een frisse verflaag. Maar hoe zorg je er nu voor dat alles bij elkaar past, zonder dat je het allemaal bij elkaar in de kamer hebt gezien? Een kleurenschema kan hierbij helpen.

Kleuren uitleg

Elke kamer in het huis heeft een andere functie, dus waarschijnlijk zal elke kamer een ander kleurenschema hebben. Oranje zal bijvoorbeeld mooi fris staan in de kinder speelkamer maar past wat minder goed bij de gloednieuwe badkamer waar je een ‘spa-gevoel’ wilt creëren. Om te bepalen welke kleuren je het beste in een bepaalde kamer kunt gebruiken, is het handig als je eerst wat basiskennis hebt van kleuren.

Primaire kleuren

De drie kleuren die je als eerste leerde toen je jong was, zijn de basis van het kleurenpalet: rood, blauw en geel.

Secundaire kleuren

Secundaire kleuren zijn de kleuren die ontstaan nadat je de primaire kleuren met elkaar mengt: paars, oranje en groen.

Tertiaire kleuren

Als de secundaire kleuren worden gemengd met de primaire kleuren, dan ontstaan tertiaire kleuren.

Warme kleuren

Roodtinten, geeltinten en oranje tinten worden gezien als warme kleuren. Warme kleuren geven een intieme sfeer aan de kamer. Toch zullen deze kleuren het snelst afleiden. Je kunt ze dus het beste gebruiken creatieve ruimtes als speelkamers of keukens.

Koele kleuren

Blauw-, groen- en paarse tinten zijn de koele tinten van het kleurenpalet. Deze kleuren maken een ruimte vaak optisch groter.

Wittinten en neutrale tinten

Wit- en neutrale tinten worden officieel niet tot het kleurenpalet gerekend, maar deze kleuren hebben zeker een belangrijke functie in een interieur. Met wit laat je andere kleuren er uitspringen en daarnaast brengen deze kleuren het kleurenpalet in het huis in balans.

Het daadwerkelijke palet samenstellen

Nu we je basiskennis wat betreft kleur hebben bijgespijkerd, zijn er diverse manieren om een kleurenschema voor jouw interieur samen te stellen. Bekijk de volgende methodes eens, en bepaal welke het beste bij jouw huis past:

Monochroom: één kleur is niet zo saai als het lijkt. Het gebruiken van meerdere tinten van de door jou gekozen kleur zorgt voor een harmonieus kleurenschema, dat prettig is om naar te kijken en makkelijk toe te passen.

Overeenkomend: Om soortgelijke kleuren te gebruiken voor jouw kleurenschema, begin je bij het kiezen van jouw favoriete kleur uit bovenstaand kleurenoverzicht (primair, secundair of tertiair). Kijk daarna welke tinten hier dichtbij liggen. Als je in totaal 3 tot 5 kleuren hebt uitgekozen, dan is je kleurenschema compleet. Overeenkomende kleurenschema’s zijn uitbundiger dan een monochroom kleurenschema, maar zeker niet moeilijker om te creëren.

Aanvullend: Selecteer jouw favoriete koele kleur en warme kleur. Deze kleuren zullen elkaar complimenteren.

Houd natuurlijk wel altijd in je hoofd of de meubels die je al aan hebt geschaft daadwerkelijk bij dit nieuwe kleurenschema past. Het zou zonde zijn als dit botst. Heb je een kleurenpalet samengesteld maar nog geen meubels gekocht? Bij een woonwinkel kun je vaak een 3D tekening laten maken, zodat je precies kunt zien welke meubels er bij jouw kleurenpalet passen.

About Redactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top